Mag. Katja Damij o ključnih izzivih na področju digitalizacije
IT je kot gospodarska in izobraževalna panoga za Slovenijo izredno primerna in se v njen razvoj splača vlagati. Zavzela se je, da Slovenija postane članica mednarodnega partnerstva za odprto vlado, in podprla uporabo odprtega formata (ODF) na ....
Katja Damij

Ponedeljek, 9. marec 2020 ob 02:00

Odpri galerijo

Mag. Katja Damij

Mag. Katja Damij, svetovalka za nove tehnologije, se je danes, 17. maja 2018, udeležila dogodka Vizija(e) digitalne družbe v Sloveniji, soočenja predstavnikov političnih strank na temo digitalizacije in informacijske družbe, ki je v sklopu Dneva vključujoče informacijske družbe 2018 potekalo v Galeriji Kapelica v Ljubljani. Predstavila je poglede stranke Lista Marjana Šarca na digitalizacijo Slovenije, spregovorila o ključnih izzivih tega področja in izpostavila potrebne ukrepe zanje.

Na dogodku so predstavniki političnih strank razpravljali o nekaterih aktualnih temah, nanašajočih se na izzive digitalizacije Slovenije in potrebne ukrepe, strateški interes Slovenije na področju digitalnih pravic in digitalne pismenosti, izboljšanje dostopnosti spletišč javnih organov in prenovo državne informatike v luči preglednosti in gospodarnosti ter uporabniške prijaznosti. Udeleženci so med drugim spregovorili tudi o uvedbi e-volitev oziroma volitev na daljavo prek spleta in ustreznosti obstoječe umestitve področja informacijske družbe v vladne resorje.


				Mag. Katja Damij			Mag. Katja Damij  

Mag. Katja Damij je poudarila strateški pomen IT in digitalizacije za slovensko družbo in gospodarstvo. Predlagala je, da vzpostavimo stimulativno okolje, da Slovenija postane vrhunska IT-država. IT je kot gospodarska in izobraževalna panoga za Slovenijo izredno primerna in se v njen razvoj splača vlagati. Zavzela se je, da Slovenija postane članica mednarodnega partnerstva za odprto vlado, in podprla uporabo odprtega formata (ODF) na računalnikih v državni upravi.

Posebno skrb namenja vključevanju oseb z različnimi vrstami oviranosti. Zavzela se je za priznanje slovenskega znakovnega jezika kot uradnega jezika s strani države.

V stranki Lista Marjana Šarca smo sprejeli nekaj ključnih stališč za prenovo, optimizacijo, avtomatizacijo in digitalizacijo procesov:

  • nadaljevati digitalizacijo javne uprave in vseh družbenih področij,
  • vsesplošna debirokratizacija in zmanjševanje preregulacije,
  • poskrbeti, da bo učenje e-veščin del vseživljenjskega učenja in da bomo e-veščine obvladovali v večjem številu, tudi na zahtevnejši ravni,
  • z uvajanjem novih izobraževalnih vsebin in programov.


Zavzemamo se za zmanjševanje razkoraka med profesionalci in strokovnjaki na eni strani ter na drugi strani nevključenimi, ki nimajo znanja, motiva ali možnosti za vključitev. Pomanjkljivosti, premajhno vključenost, premalo storitev oziroma premajhno poznavanje storitev je treba odpravljati – to zmanjševanje vrzeli je pomembno. Samo vključujoča družba je lahko uspešna. Imamo dobro bazo in strokovnjake, začeto je treba razširiti in poenostaviti. Poznamo primere dobrih praks, ki jih želimo vpeljati v šolstvo, gospodarstvo in javno upravo.

V stranki Lista Marjana Šarca se zavedamo, da digitalizacija in sodobne IT-rešitve prinašajo zelo velik napredek, zato želimo te vsebine dejavno pripeljati v šolstvo, gospodarstvo in sčasoma do končnega uporabnika. Kot primer si predstavljamo samo uvedbo skupnega naročanja za bolnišnice, zdravstvene domove, domove za ostarele itn. Predstavljajmo si skupne nabave za vso Slovenijo, celo še bolj ambiciozno, predstavljajmo si mednarodne skupne nabave. Moderne prakse želimo pripeljati v resničnost tukaj in zdaj.

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2667 ogledov

Kako zaustaviti beg možganov? - okrogla miza "Ustvarjanje stimulativnega poslovnega okolja"
Stranka Lista Marjana Šarca je danes pripravila okroglo mizo na temo ustvarjanja stimulativnega poslovnega okolja. Gosta okrogle mize sta bila Lousewies van der Laan, nekdanja nizozemska političarka in podpredsednica stranke ALDE, in mag. Vojmir Urlep, od lanskega leta upokojeni gospodarstvenik, nekdanji predsednik uprave uspešnih slovenskih gospodarskih družb – Kemofarmacije, d. d., in Leka, d. d. Okroglo mizo je povezovala mag. Katja Damij, priznana strokovnjakinja za področje sodobnih finančnih sistemov in svetovalka stranke Lista Marjana Šarca za nove tehnologije.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2741 ogledov

Mag. Katja Damij - Digitalizacija in sodobne IT rešitve prinašajo ogromen napredek
Digitalizacija in sodobne IT rešitve prinašajo ogromen napredek. Predstavljajmo si samo uvedbo skupnega naročanja za bolnišnice, zdravstvene domove, domove za ostarele itd. Predstavljajmo si skupne nabave za vso Slovenijo. In še bolj ambiciozno, predstavljajmo si mednarodne skupne nabave. Želimo pripeljati moderne prakse v našo realnost.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

2772 ogledov

Mag. Katja Damij - Kdor ne gre s časom naprej, sčasoma gre.
Vrhunski dosežki potrebujejo vrhunsko poslovno okolje. To pomeni stabilno, transparentno, stimulativno in odprto okolje. Pomeni razumljive pogoje z enotnimi tolmačenji. Pomembno je pritegniti uspešne start up-e in projekte, da pridejo oziroma se vrnejo v Slovenijo s svojimi zaposlenimi in kapitalom. Umetna inteligenca že danes številnim lajša življenje. Pomembna je priprava okvira za disperzirane mednarodne teame. Pomembna je preprosta in stimulativna obdavčitev žetonov, kripto kovancev in rudarjenja. Nujna je takojšnja zaustavitev davčnih in drugih praks, ki spodbujajo odhajanje fizičnih in pravnih oseb iz Slovenije.

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

5319 ogledov

Tiskovna konferenca za lokalne volitve v LJ
Minister za javno upravo Rudi Medved in poslanka LMŠ Andreja Zabret sta na tiskovni konferenci podprla kandidatke in kandidate za mestni svet in četrtne skupnosti v Ljubljani: Rudi Medved, Andreja Zabret, Tina Trček, Domen Petelin, Zdravko Selič, Meta Škufca, Slavko Mlakar. VIDEO

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

5184 ogledov

Pozdravne besede, predstavnice ZENS-a mag. Katja Damij - ZENS
ZENS in AAG sta organizatorja strokovnega posveta o možnostih izrabe vode reke Mure za namakanje in vodo oskrbo v prekmurski ravnici. Na posvetu želimo predstaviti morfologijo reke Mure in posledice »krajšanja« reke Mure skozi melioracijske posege in posledično zniževanje podtalnice. Ker smo sedaj že opazno vstopili v klimatske spremembe, katere poleg nevarnih in škodljivih vremenskih pogojev, prinašajo s seboj tudi vedno večje povpraševanje po vodi, želimo s tem dogodkom osvetliti, kaj se dogaja z Muro in kakšen potencial za namakanje vsebuje. Pozdravne besede, predstavnice ZENSa mag. Katja Damij, ZENS

Mon, 9. Mar 2020 at 03:00

5277 ogledov

Na Magistratu skoraj vse isto
Neuradni rezultati lokalnih volitev kažejo, da se na ljubljanskem Magistratu v prihodnjih štirih letih prav veliko ne bo spremenilo. Lista novega starega župana Zorana Jankovića bo v 45-članskem mestnem svetu imela po vsej verjetnosti 23 svetnic in svetnikov, večino, torej, tako da ji po vsej verjetnosti ne bo treba sklepati koalicije. Če smo šteli pravilno in ne bo presenečenj, bo v novem mandatu sedelo 26 svetnikov in svetnic, ki so to funkcijo opravljali tudi v prejšnjem mandatu.V mandatu 2010–2014 je imela LZJ 25 svetnic in svetnikov, v pravkar minulem mandatu 2014–2018 pa na začetku 21, ob koncu mandata pa 22 svetnic in ...  vir: 
Teme
digitalizacija it Katja Damij

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mag. Katja Damij o ključnih izzivih na področju digitalizacije